Résumé :
|
Caz çağı. Sessiz filmler ve canlı müzik. Olağanüstü keşifler ve moda. Ulaştırmada devrim, ekonomide kaos, faşizm ve ekonomik depresyonun ilk ayak sesleri, işsizlik hayaleti. Ancak bir kameranın yakalayabileceği çılgın ve kederli dünya kareleri.
1920’lere caz çağı dediler. Yirmili yıllar ilerlemeye başladıkça doğum kontrolü, çarliston, radyo ve Rudolph Valentino hayatın farklı olacağını kanıtladı. İlk sesli filmler ve canlı müzik büyük heyecan yaşattı. Ancak, Avrupa’da 1919’da yapılan barış antlaşmaları, uluslararası ilişkileri bir savaşın yaratabileceği tahribat ölçüsünde bozdu. Sovyetler Birliği’nde milyonlarca komünist eski düzeni toprağa gömebilmek için öldü. Almanya’da insanlar odalarını kâğıt paralarla süslediler; çünkü bu, duvar kâğıdı kullanmaktan daha ucuzdu. Wall Street’teki şişkin borsa iflas etti. ABD’de içki yasağı, yasaksız döneme göre daha fazla sarhoş, daha fazla gangster yarattı. Yıllar geçtikçe insanlar Hitler, Mussolini, Hirohito’nun adlarına alıştılar.
Trenler, uçaklar, motorlu balonlar, hızlı yolcu gemileri, hızlı otomobiller; Yirmiler hepsine sahipti. Albert Enstein fizik dalında Nobel Ödülü kazandı. Alexander Fleming penisilini keşfetti. Fakat sadece ilerleme olmuyordu. Caddelerde ölüm vardı. İrlanda’da Serbest İrlandacılar, Almanya’da Freikorp ve Spartakistler, Nazilerin çok geçmeden daha etkili biçimde kullanacakları silahları ateşlediler.
|